Moliendo Kahvelerde Geçerli %25 indirim fırsatı Ürünleri Gör
Anasayfa
Ara
Sepetim
Kampanyalar
Üyelik
Kahve.com tarafından 15-06-2023 tarihinde yazılmıştır.
Dakika

Chemex Kullanarak Kahve Demleme Nasıl Yapılır ?

Chemex demleme ekipmanı Dr. Peter Schlumbohm tarafından 1941’de keşfediliyor. Keşfi esnasındaki ana amacı ise daha düşük asidite ve acılıktan arındırılmış bir kahve elde edebilmek.

Dr. Peter, Chemex ve onun filtre kağıdını keşfettiğinde bu amacına ulaşıyor.

Birbirinden farklı boyutlarda Chemex ürünleri mevcut, ürünlerin kapasitesine göre kullandıkları kağıtların da boyutları farklılaşıyor. Ürününüz ile uyumlu olan kâğıt filtreyi kullandığınızdan emin olun. Kâğıt filtrenizi seçerken birkaç alternatifiniz var. Kâğıt tipi ve kâğıt kesimleri. Dairesel ve kare kesim yanı sıra beyaz kâğıt ve doğal kâğıt seçimleri yapma şansınız var.

Bu kağıtların arasında süzme performansı olarak bir fark yok. Geometri farkı görünüm ile ilgiliyken kahverengi ve beyaz kâğıt ise doğal kâğıt filtre kağıdının oksijen kullanılarak beyazlatılması kaynaklı renk farkına sahip. Yaşam stiliniz doğal ürünlerden yanaysa kahverengi doğal filtre kağıdını tercih edebilirsiniz. Tekrar hatırlatalım süzme performansı ve tat olarak aralarında bir fark bulunmuyor.

Öğütme

Güzel ve lezzetli bir demleme için kahvenin doğru öğütülmesi çok önemli, kâğıt filtre kullanıyorsanız standart pour over derecesinde öğütmelisiniz. Ama demlemede metal filtre kullanacaksanız öğütmenin daha kalın olması gerekir.

Kahve-Su Ölçüleri

Kahve su oranını 1/16 ve 1/20 arasında kullanabilirsiniz. Yani her bir gram kahve için 16-20 gram arası su. Bir tüyo verelim, bir çorba kaşığı yaklaşık 8 gram kahve alır. Standart bir çay fincanı ise yaklaşık 160 ml su alır. Dolayısıyla her fincan için bir çorba kaşığı gibi bir oranı kriter alabilirsiniz.

Bütün demleme yöntemlerinde olduğu gibi ekipmanları ısıtmak oldukça önemli. Filtre kağıdını katlayıp yerleştirdikten sonra yaklaşık 100 ml sıcak su ile ekipmanı ısıtıp sonrasında ısıtma suyunu döküyoruz.

Chemex kullandığı kâğıt filtre ile öne çıkan bir ürün. Kullanılan kâğıdın özel dokusu ve kalınlığı nedeniyle yüksek bir süzme performansı sağlıyor. Bunun yanı sıra normal kağıtlara göre daha emici yapısı nedeniyle tatta istenmeyen yağları daha fazla emiyor. Böylece asiditesi düşük acılığı azalan bir demleme sağlanıyor. Bu da sıra dışı bir lezzeti beraberinde getiriyor.

Nasıl Hazırlanır?

Kahveyi filtreye koyduktan sonra 30-40ml arası suyu kaz boynu kettle ile dairesel şekilde kahve üstüne kontrollü bir akışla döküyoruz. Suyun 93 derece sıcaklıkta olması ideal demleme oluşmasını sağlıyor. 45 saniye kadar bekliyoruz. Bu işleme blooming deniyor. Kahve parçacıkları ilk defa su ile buluştuğunda içindeki gazlardan kurtuluyor ve demlemeye hazır hale geliyor.

Kaz boynu kettle kesintisiz su akışını ince bir boyundan sağlar. Az miktarlarda suyu uzun sürede kontrollü ve sıçratmadan dökmenizi sağlar. Demlemenin kalitesini artırır. Güzel göründüğü için değil lezzet için önemlidir.

Demlemenin devamında aralıklarla suyun tamamen süzülmesine izin vermeden 60-70 ml arası suyu yine dairesel hareketlerle dökerek demlemeyi tamamlayabilirsiniz.

Demleme esnasında yapılan yanlışlardan biri ise; suyun dairesel olarak dökülürken kenarlarda kalan kahve tortularını da alacak şekilde dairenin genişletilmesidir. Bu yapıldığında dökülen su kahve içinden değil kenardan direkt süzülerek aşağı akar ve demleme kalitesi oldukça düşer.

Bu tipteki bütün demleme ekipmanlarının temizliği oldukça kolaydır. Demleme biter bitmez su altına tutarak durularsanız üstünde kahve kaynaklı bir lekelenme oluşmaz. Böylece deterjan ve bulaşık süngerini kullanmanıza gerek kalmaz, zaten gerçekten gerekmedikçe de bu tür aşındırıcıları kullanmayın. Böylece ekipmanınız ilk günkü görünümünü uzun yıllar korumaya devam eder.

Bu içeriği paylaş
Kahve.com Sanal Hediye Kartı
Sevdiklerinize Kahve.com Hediye Kartı armağan edin, Kahve.com’un nitelikli kahve ve kahve ekipmanlarından beğendiklerini kendileri seçsin.
Hediye Kartı Tutarı
Hediye Etmek İstediğin Kişinin Bilgileri
Hediye Kart Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Alırken
  • www.kahve.com’dan alınan hediye kartları sadece online mağazasında (kahve.com) kullanılabilir.
  • Sipariş formuna yazdığınız e-posta adreslerinin doğruluğunu kontrol ediniz.
  • Formu eksiksiz doldurduktan sonra "SEPETE EKLE" tuşuna basıp hediye kartı siparişinizi tamamlayın.
Aldıktan sonra
  • Siparişiniz onaylandıktan sonra satın aldığınız hediye kartı, istediğiniz kişinin e-posta adresine gönderilir.
  • Hediye kartının görüntülenip kullanılabilmesi için gönderilen kişinin e-postası ile kahve.com’a üye olması gerekmektedir.
Kullanırken
  • Hediye kartı ile verilen siparişlerde, aynı anda birden çok hediye kartı kullanılamaz.
  • Hediye kartları tek kullanımlıktır, kalan tutar için yeni kart oluşturulamaz.
  • Hediye kartı ile sipariş verirken en az kart tutarı kadar sipariş oluşturmanızı ve kart tutarının tamamını tek siparişte kullanmanızı öneririz.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.